Kraften i våre ord

av Tormod Røyland

Kommunikasjon er mye av det å være menneske. Ord skaper - også Gud skapte verden ved ord («Gud sa:..»): Salme 33; 9 «Han talte, og det skjedde, han befalte, og det sto der.»
Det er kraft i ord; gode ord - til å bygge opp. Negative ord - til å rive ned. Det er ikke likegyldig hvordan vi snakker, hverken til oss selv, eller til andre: Jakob sier: «Den som mener at han dyrker Gud, men ikke holder tungen i tømme, bedrar seg selv, og hans gudsdyrkelse er uten verdi» (Jak 1; 26)

1. Den Hellige Ånd «gjenopprettet» språket på pinsedag.

I byen Babel (1.Mos 11) spredte Gud folkeslagene gjennom språk og splittelse på grunn av avgudsdyrkelse.
På pinsedag (Apg 2) ble Fars løfte om Den Hellige Ånd oppfylt, og Åndens kom med et nytt språk til sin menighet, om forsoning og enhet gjennom Jesus Kristus til hele verden!
Apost gj 2; 11 "..- og vi hører dem TALE om Guds storverk på våre egne tungemål!»

2. Våre liv skapes og påvirkes av de ordene vi taler
Jakob 3; 3 «Vi legger jo bissel i munnen på en hest for at den skal lystre oss, og da kan vi styre hele hesten. Ja, selv store skip, som drives av sterke vinder, kan med et lite ror styres dit styrmannen vil. Slik er det også med tungen. Den er en liten kroppsdel, men kan skryte av sin store makt.»

3. Om vi ikke setter en standard for våre ord, kommer våre ord til å sette en standard for våre liv.
Vi er ansvarlige for de ordene vi taler.
«Tankeløs tale stikker som sverd, men vismenn har legedom på tungen. Lepper som taler sant, skal bestå for alltid, løgnaktig tunge bare en liten stund. (Ordsp 12; 18-19).

4. Evangeliet er en standard for våre ord
Gud har gitt oss en uuttømmelig hjelp og ressurs: Evangeliet er alltid svaret på alt vi trenger. Evangeliets kraft og «tone» skal få prege våre ord, så vi taler ord av sannhet, nåde, fred og tro.
«Er du en som har glede av livet, som elsker å se gode dager? Hold da tungen borte fra det som er ondt, og leppene borte fra svikefull tale! Vend deg bort fra det onde og gjør det gode. Søk fred og jag etter den!» (Sal 34; 13-15)

5. «En standard» betyr også å sette grenser for sine ord
Grenser er ikke negative hindringer - men en velsignelse! «Jeg vil vokte min vei så jeg ikke synder med tungen; jeg vil sette munnkurv på meg selv ... » Sal 39; 2

Aktualisering og samtale:

1.       Samtale om hvordan våre ord kan rive ned, bygge opp - såre og helbrede. Hva har du opplevd?

2.       Hvordan kan evangeliet «hjelpe tungen vår»?

 

 

Kraften i våre ord Kraften i våre ord

Tilbake til talereferater

 

 

Oppstandelsens avgjørende betydning

av Tormod Røyland

Les mer..

Ikke tilgjengelig enda Ikke tilgjengelig enda