Uganda

Karisma Uganda

 

NYHETSBREV FRA KAMPALA, UGANDA

Godt nyttår!

Nå har jeg vært i Uganda siden slutten av september og jeg må si tiden har gått fort. Vi har hatt det ganske travelt, men vi har også hatt tid til å kose oss! Disse første månedene har vi fokusert mest  på arbeidet i hovedkvarteret i Grace Church Kampala. Dette nyhetsbrevet er en kort oppsummering av det viktigste vi har gjort:

I bagasjen fra Norge hadde jeg med en hel del refleksvester, både til voksne og barn. I samarbeid med det lokale trafikkpolitiet besøkte vi to barneskoler i bydelen hvor menigheten vår er. Vi forkynte om Jesus før vi snakket om hvordan man skal oppføre seg i trafikken og viktigheten av å bruke reflekser. I julen delte vi ut de resterende vestene til boda-boda-sjåførene (motorsykkeltaxi) i landsbyen hvor vi bor. 22.januar i år var Barbro Christensen og jeg på NRK Lokalen for å fortelle om dette arbeidet og det ble også laget en sak på deres hjemmeside. Forhåpentligvis vil dette føre til at vi får flere refleksvester å dele ut.

Karisma Uganda

De siste månedene har jeg undervist en del i bibeltimene vi har på tirsdag og torsdag kveld og søndag morgen. De ulike bibelemnene har vært nådegavene, motivasjonsgavene, penger og tiende, og de fem tjenestegavene i Efeserne 4,11.

I oktober besøkte vi en av landsbymenighetene våre i Nakaseeta i Nakaseke District. Vi delte ut tannkoster til både barn og voksne og forklarte hvordan de skal brukes. I tillegg prekte jeg i gudstjenesten på søndag morgen. Dette ble et spesielt besøk. Jeg hadde på forhånd blitt advart om at ingen snakket engelsk i denne menigheten (det vil være tilfellet i de fleste landsbymenighetene våre), slik at når Robert snakket/prekte på luganda ville jeg måtte greie meg på egenhånd. Hva skjedde? Denne søndagen hadde menigheten en førstegangsbesøkende – en ung lærer som endte opp med å oversette slik at jeg fikk med meg alt som skjedde i møtet. Gud er jammen god!

Karisma Uganda

Apropos språket, jeg jobber med å lære meg det viktigste stammespråket i Uganda som heter luganda, men det er sannelig ingen lett sak.  Jeg  har undervisning ca. 2 ganger i uken, men språket er en utfordring, både i forhold til gramatikk og det at alle ordene er veldig forskjellige fra både norsk, engelsk og fransk. Jeg har stort sett mestret de viktigste hilsenene og lært en del lovsanger m.m., så utfordringen videre blir å pugge flere gloser og bruke det jeg har lært.

 

I desember/januar har skolene i Uganda juleferie, noe som betyr at barna kommer til menigheten på ettermiddagene også i ukedagene. Siden dette er ganske krevende for barnearbeideren vår valgte jeg å melde meg til tjeneste tirsdager og torsdager. Mitt bidrag har vært franskundervisning for de som var interessert, etterfulgt av juleverksted/kunst og håndversaktiviteter. Jeg er nok ikke den fødte barnearbeider, men det er godt å se at Gud kan bruke meg også der jeg ikke strekker til i egen kraft.

Karisma Uganda

Denne julen hadde vi besøk av Barbro Christensen. Det var kjekt med besøk hjemmefra og få litt forsyninger. Vi hadde laget i stand et ganske travelt program for henne og hun endte opp med å preke minst 8 ganger i ulike sammenhenger. Besøket ga mersmak og vi er klar for flere gjester i fremtiden, hint, hint...

Karisma Uganda

 

Africamp 2014 er en stor årlig konferanse som ble organisert i begynnelsen av januar. Robert og jeg var møteverter hele uken og dette ble en veldig fin anledning å møte mennesker og få nye kontakter. Som eneste nordmann på konferansen hadde jeg æren av å bære det norske flagget i flaggparaden i åpningsseremonien. Kledd i den tradisjonelle ugandiske festdrakten, gomesi, fikk jeg masse positiv oppmerksomhet.

19. januar prekte jeg i en menighet ikke langt fra landsbyen hvor vi bor. Jeg prekte et budskap som jeg har delt to ganger tidligere her nede, fra Jeremias 29,11 – om hvordan Gud har gode planer for oss, men vi må søke hans planer for oss og ikke bare be ham velsigne våre planer. Dette budskapet har vært like sterkt å dele hver gang, og oppleves som  noe som ligger på Guds hjerte, så det kommer nok til å bli prekt igjen. Det sterkeste av alt var allikevel at en mann ble frelst i møtet.

Før jul fikk jeg innvilget arbeids- og oppholdstillatelse i Uganda i 10 år fremover. Dette var virkelig et bønnesvar fordi behandlingstiden var mye kortere enn vanlig og 10 år er mer enn det de fleste førsteganssøkere får innvilget. Vi er også veldig takknemlige til Karismakirken som hjalp oss å betale.

Fra februar av er planen vår å besøke en landsbymenighet hver måned, og dette i tillegg til det arbeidet andre medarbeidere gjør vil sørge for at hver eneste av våre landsbymenigheter får besøk og oppfølging fra hovedkvarteret i 2014. I tillegg vil i hvert fall tre nye landsbymenigheter bli offisielt åpnet i år.

7. februar reiser vi over grensen til Kongo for å delta i et bryllup. Bruden er norsk og skal gifte seg med en kongolesisk evangelist og være misjonær i Kongo. Siden vi begge er i tilnærmet lik livssituasjon og begge langt fra Norge, så har jeg sagt ja til å være hennes forlover.

Jeg må si at så langt har det vært veldig kjekt, spennende men også til tider utfordrende å jobbe her i Uganda. Jeg ser mange muligheter for oss til å tjene Herren og bety noe for mennesker, både åndelig og gjennom sosialt arbeid. Vi setter stor pris på støtten vi får fra Norge, både i form av økonomisk støtte og forbønn, og håper mange vil huske oss i bønn, spesielt i forbindelse med landsbybesøkene.

Ønsker dere alle Guds velsignelse i 2014.

Randi & Robert i Uganda

 

GENERELL INFORMASJON OM ARBEIDET:

Africa Village Outreach (AVO) er en menighetsorganisasjon som består av ca. 20 større og mindre menigheter i syv ulike distrikter i Uganda. Alle menighetene heter Grace Church etterfulgt av stedsnavnet. Hovedkvarteret er Grace Church Kansanga i Kampala.

AVO ble stiftet i 1980 av pastor Adonai Kirinda og kona Margaret, men etter mannens død i 1988 har Margaret Kirinda ledet arbeidet.

Karismakirken støtter Randi og Robert Andersen Kaddu, hovedpastorpar i Grace Church Kansanga.

Randi og Robert Karismakirken

Randi og Robert Andersen Kaddu

AVOs mål er å spre evangeliet til alle byer og landsbyer i Uganda gjennom menighetsplanting og engasjement i lokalmiljøet. I tillegg til menighetene drives det også to barneskoler og en helseklinikk ute i landsbyene, og i hovedstaden fokuseres det på skoleevangelisering og samfunnsrelatert arbeid.

Med mange små menigheter spredt over et stort geografisk område hvor det ofte ikke er elektrisitet og mobilnettet er dårlig, eller ikkeeksisterende, er det en utfordring å holde jevnlig kontakt med og drive oppfølging av pastorer. Dette er et område det vil fokuseres mer på fremover.

For å lese mer om AVO og se bilder fra arbeidet, gå til africavillageoutreach.com.

Fakta om Uganda:

Innbyggere:

Ca. 35 millioner

Språk:

Engelsk og swahili er offisielle språk, men i tillegg har Uganda 40 ulike stammespråk hvorav det mest utbredte er Luganda.

Religion:

Ca. 84 % kristne (romersk-katolsk, anglikansk, evangelisk og pinsekristendom), 12% muslimer, resten stammereligioner

Utdanning:

Cirka 30% av befolkningen eldre enn 15 år var analfabeter i 2003.

Helse:

Forventet levealder er 49 år og en av de store helseutfordringene er HIV/AIDS

 

Oppstandelsens avgjørende betydning

av Tormod Røyland

Les mer..

Ikke tilgjengelig enda Ikke tilgjengelig enda